Taxus: meest gemaakte fouten

Over het algemeen wijkt een Taxus niet veel af van overige naald- achtige die voor Bonsai worden gebruikt. Toch worden er vaak eenvoudig te vermijden fouten gemaakt die moeilijk corrigeerbaar zijn of zich helemaal niet meer laten corrigeren. Hierbij een overzicht van de meest gemaakte fouten in het werken met taxus bonsai.

Te veel water gedurende de winter

Wellicht de meest gemaakte fout en tegelijkertijd wellicht ook de fout met de meeste gevolgen, is dat een Taxus bonsai te veel water krijgt gedurende de winterperiode.
Veel bonsailiefhebbers kennen de taxus als een inheemse bomensoort die in veel tuinen ingezet worden. Gelijktijdig verbinden zij daaraan de conclusie dat de Taxus Bonsai goed winterhard is en vooral buiten kan blijven staan. 
Helaas schuilt daarin ook gelijk gevaar dat de wortelkluit of liever gezegd de kern van de wortelkluit te nat blijft . Is het niet door de watergift van de bonsailiefhebber zelf, dan is het wel door fikse regenbuien of wellicht na sneeuwval. 

Is de kern van de kluit gedurende de winter te nat geweest, zal de taxus je dit laten zien in het verkleuren van de naalden. Langzaam maar zeker treed er een geel achtige tint op vaak vertaald in een magnesium te kort. 

Wat er werkelijk aan de hand is weten slechts weinig bonsailiefhebbers die zich met taxus bezighouden. Het verkleuren van de naalden is rechtstreeks het gevolg van teveel dode organische materiaal en het daardoor stijgen van de zuurgraad in de wortelkluit. Wees dus gewaarschuwd en gun je taxus bonsai gedurende de winter periode met regelmaat een bescherming voor te veel water.

Te vroeg met verpotten

Naast een te veel water gedurende de winter periode heeft de taxus bonsai zwaar te leiden van een overactieve bonsailiefhebber als zijnde zijn eigenaar. Zeker als het om het thema verpotten gaat. 
De eerste zonnestralen laten zich in het vroege voorjaar zien en gelijk begint het kriebelen en moet er worden verpot. Dat bij de wortelgroei van een Taxus warmte een grote rol speelt vergeten velen van hen. Uiteraard zoals we zojuist hebben gezien ook nog eens de factor water.
Wist je dat een taxus binnen goede omstandigheden in 7 dagen tijd nieuwe wortels vormen kan? Hij is daarmee één van de meest snelst groeiende boomsoorten in zijn wortelstelsel.
De oplettende lezer onder jullie heeft gezien dat ik sprak van goede omstandigheden. Koude en vocht staan hier 100 en meer procent haaks op. 
Hoe langer de wortelkluit na het verpotten warmte kan opnemen en vasthouden hoe gezonder, krachtiger en dus het minst risicovol voor een taxus. Doe er dus je voordeel mee.

Onwetendheid en ongeduld

Dat het thema te vroeg handelen niet een risico bij de Taxus bonsai alleen is weten vaak weinig bonsailiefhebbers niet, omdat het rechtstreeks met een stukje botanica van doen heeft, dat voor bijna ieder boom van toepassing is. Wie kent ze niet, de gedurende het prille voorjaar overactieve bonsailiefhebber die al plukkende en snoeiende zijn achterstand in onderhoud probeert in te halen die gedurende het afgelopen jaar is ontstaan. 

Tijdens het vroege voorjaar start een boom op door de invloed van suikers die hij in de vorm van opgeslagen reserves vrijgeeft zodra de dagen beginnen te lengen. Daarna volgt een periode waarin de boom zijn knoppen activeert om ze achtereenvolgens uit te laten lopen.  Dat dit proces immens veel krachten vergt van de boom beseffen zich maar weinig bonsailiefhebbers.
Onwetendheid en ongeduld dat er niet geplukt of gesnoeid moet worden tijdens het prille voorjaar is wellicht naast te veel water gedurende de winter de twee na grootste schade toebrengende factor voor een taxus. Maar zoals gezegd dus niet alleen geldend voor de taxus bonsai.
Door je taxus bonsai tijd te gunnen, gun je eveneens de processen die zich binnenin de boom afspelen de kans om hun ding te doen. Te vroeg handelen verstoort deze processen en werkt averechts. Denk aan snoeien en nijpen. Wees je daarvan bewust blijf met de schaar of vingers weg bij de zich ontwikkelende nieuwe scheuten. Dwing jezelf om daarmee tot de langste dag te wachten zodra je plateau’s op wilt bouwen.  Te vroeg ingrijpen, of te wel het hebben van geen geduld zwakt je taxus bonsai af. 

Wist je dat dit eveneens één van de redenen is dat een taxus bonsai volledig stilstaat in zijn groei?

 

Op te grote voeten staan

Nu we toch bezig zijn nog zo’n dingetje waar vele bonsailiefhebbers weinig of geen aandacht aan schenken, namelijk het gebruik maken van te grote containers, schalen, kisten of hoe je het ook omschrijven wilt. Wellicht is te groot niet de juiste woordkeuze maar zou het eerder te diep moeten heten. Echter maar al te vaak gaan de begrippen te groot en te diep hand in hand.
Een taxus weet juist het omgekeerde beter te waarderen. 
Ook hier zal de oplettende lezer begrijpen waarom een te grote en vaak ook te diepe container, schaal of kist not done is bij een Taxus. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *