Einde lente – Tijd voor power management 

Wil je succesvol je bonsai naar een hoger niveau tillen dien je te weten wat er in een bonsaiboom gebeurt of te wel je hoort te weten welke processen er zich afspelen tijdens welk jaargetijde of seizoen. Ken je deze processen niet is het onmogelijk om te weten of je je boom kunt bewerken zonder dat dit tot afzwakken of schade van je bonsai voert.

Drie uiterst belangrijke fasen

Grofweg is het groeiseizoen van je bonsai op te delen in drie uiterst belangrijke fasen. 

De volgende fasen zijn te onderscheiden met elk hun kenmerken: 

  • Vroege lente 
  • Einde lente 
  • Herfst 

In dit artikel zal ik wat meer inzoomen het einde van de lente. De overige fasen zullen in soortgelijke artikelen worden belicht. Maar zoals gezegd zoomen we eerst in op de late lente. 

Kenmerkend voor het einde van de lente

Wie kent dat niet zodra je naar buiten kijkt en ziet dat de frisse bladkleuren van de loofbomen langzamerhand verdwijnen. Het uitbundige frisgroen verdwijnt als sneeuw voor de zon en maakt plaats voor de wat donkergroene tinten. Of het nu gaat om naaldachtige (Coniferen) of loofbomen is om het even.

Juist dit gebeuren schijnt voor velen onder ons heel normaal te zijn zonder zich te beseffen wat er in een boom gebeurt. 
Door het ontbreken van dit besef zie je veel bonsailiefhebbers dan ook snel handelingen uitvoeren of juist nalaten die bonsaibomen eerder afzwakken dan hen goed doen. 

De kleurveranderingen zijn het teken dat bomen hun eerste groeispurt van het groeiseizoen afsluiten. De processen die zich binnen een boom afspelen worden langzaam maar zeker gefinetuned op de zomer die komen gaat. 

Het betekent ook dat de bomen hun opgeslagen reserves bijna hebben verbruikt. 

Powermanagement

Nu bekend voor je is dat de bomen feitelijk door hun reserves heen zijn ontkom je er
niet aan om je te verdiepen in powermanagement
. Met powermanagement wordt niet anders bedoelt dan het beheren van de beschikbare energie die een boom opwekt.
 
Als bonsailiefhebber moet je weten waar de energie in een boom vandaan komt en hoe je deze kunt sturen. Ontbreekt je deze kennis kun je nimmer een boom transformeren in een bonsai. Sterker. Zonder deze kennis doe je maar wat dat eerder schaad dan goed doet. 

Of er nu sprake is van een loofboom of een naaldboom, op beide typen bomen moet de bonsailiefhebber powermanagement uitvoeren. Bereid jij je boom er niet op voor of voer je geen powermanagement uit zul je niet effectief en efficiënt goede vertakkingen kunnen opbouwen of onderhouden.  

Bonsailiefhebbers die zich niet met powermanagement (willen) bezighouden onderhouden feitelijk het silhouet van hun boom maar de boom zal nimmer het stadium bereiken van een bonsai. 

Omdat powermanagement rechtstreeks ingrijpt op het energiesysteem van een boom / bonsai kan er veel worden gewonnen maar ook zeer veel misgaan. Kortom is het nalaten van powermanagement of foutief inzetten ervan bepalend.  

Maar besluit je om powermanagement uit te voeren, bereid er dan je boom / bonsai op voor.

Bemesten

Omdat een boom / bonsai gedurende het einde van de lente haar interne processen aanpast ontkom je er niet aan om kritisch naar bemesten te kijken. 

Waar in de vroege lente de nadruk op stikstofrijke en hoeveelheden mest lag, dient de bonsailiefhebber zich ervan bewust te zijn dat de boom / bonsai tijdens de late lente haar eerste groeispurt afsluit. Kortom zal ook de manier van bemesten hierop moeten worden aangepast. Heel snel begeef jij je in een risicogebied van verzouten van het grondmengsel tot gevolg zodra je niets doet.  
En voor degene die tot de late lente hunnen bomen / bonsai niet hebben bemest raad ik aan zich in het thema bemesten te gaan verdiepen.  

Afsluitend

Wil je meer weten over powermanagement tijdens de late lente, geef je dan op voor de gelijknamige persoonlijke of groepsworkshop powermanagement. Deze workshop gaat gedurende 3 dagen per jaar (1 dag per genoemde fasen) in de vorm van theorie en praktijk in op het onderwerp. Daarbij werk je aan je eigen naald- en of loofbomen en pas je de theorie op je bomen toe. Kortom drie dagen hard werken met als doel je boom / bonsai te verbeteren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *