Pinus Parviflora – Weet wat je doet.

Wie zich met de bonsaikunst bezighoud, kent de Pinus Parviflora oftewel de vijf naalden witte den. Helaas verklapt haar verschijning niet haar moeilijkheidsgraad. Een valkuil voor menig bonsailiefhebber. De Pinus Parviflora vraagt van haar bezitter naast een gedegen kennis ook de nodige discipline. Weet je hiermee om te gaan, zal de Pinus Parviflora je daarvoor belonen. 

Een kleine samenvatting in hoofdlijnen

Geef de Pinus Parviflora de kans om te mogen groeien

Wellicht de belangrijkste spelregel in de verzorging van een Pinus Parfiflora is het geduld op te kunnen brengen om de boom te laten groeien. 
Laat de nieuwe naalden die in de lente gevormd zijn groeien tot Midden Augustus om zodoende energie te kunnen produceren.

Snoei alleen de externe sterke kaarsen

De grootste fout die snel gemaakt wordt is dat de bonsailiefhebber te snel naar de schaar grijpt en lukraak gaat snoeien. Dergelijke werkwijze voert tot het afzwakken van de boom met de dood van de boom tot gevolg.
Concentreer je op de sterk groeiende EXTRENE kaarsen en snoei deze in de vroege zomer weg. Dit om te veel lengtegroei tegen te gaan. 

Iedere bundel met naalden waar je de knop eruit snoeit sterft af. Ditzelfde geld voor het snoeien op een foutief gekozen moment. Niet in het jaar van de snoei maar in het jaar daarop volgend. Een fout die niet te herstellen valt. 

Augustus - Balans herstellen

Augustus is de maand waarin je selectief gaat snoeien om de balans in de boom te herstellen. Verlies daarbij de zones die we van een den kennen niet uit het oog. Dus dominante zone, middel sterk groeiende zone en zwakke zone.  Als gevolg van het selectief snoeien zal de dichtheid van  het groen te vermeerderen en back budding te stimuleren. 

Bemesten

Net als bij iedere den is het bemesten van een Pinus Parviflora een must. Bemest van het eerste moment in het voorjaar dat je groei ziet tot einde september. Niet langer, niet korter. Gebruik daarvoor een meststof van organische oorsprong maar wees vooral niet te zuinig. Voorwaarde is uiteraard wel dat de wortelkluit niet gortdroog mag worden gedurende de zomermaanden. Geef overvloedig water tijdens het sterk bemesten van de boom.

Bruine naalden

Verwijder eind augustus de bruine naalden die van nature zijn afgestorven. Houdt je boom schoon.

Verpotten

De Pinus Parviflora houd van warme voeten ten tijde van en na het verpotten. Breng in het voorjaar zoveel geduld op totdat de buitentemperatuur aangenaam word. Te vroeg verpotten, eind februari, begin maart, eind maart is bij een Pinus Parviflora absoluut not done.  Wacht met verpotten totdat in het voorjaar de groei op gang komt. Zie je deze tekenen van groei niet, laat dan het verpotten. Uiteraard verpot je de Pinus Parviflora in een goed doorlatend grondmengels met een aandeel mineralische herkomst. 

NOOIT verpotten als de Pinus Parviflora nog “slapende” is. 

Zwakke bomen

Zwakke bomen moeten de kans krijgen om te herstellen door voorzichtig de boom te cultiveren voordat je significante snoei uitvoert. Weet wat de oorzaak van de zwakte is. Denk aan standplaats, grondmengsel, watergift, fouten in bemesten of vroegtijdig snoeien.  

Kaarsen nijpen

Het nijpen van kaarsen van de Pinus Parviflora is wellicht de meest populaire bezigheid die bonsailiefhebbers uitvoeren zonder dat ze weten waartoe het leid. Het nijpen van kaarsen voer je alleen uit op een gestructureerde boom die gedurende jaren is opgebouwd. Kun je het niet laten en voer je het desondanks uit leid dit tot een verregaand afzwakken van de boom tijdens elke keer dat je kaarsen nijpt. De boom bepaald en laat je zien wanneer ze eraan toe is. Niet jij bent daarin de regisseur. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *