Projecten

Juniperus Chinensis - Een lange weg te gaan

Onlangs tijdens een bezoek aan Deshima Bonsai werd mijn aandacht getrokken door een aantal forse Juniperussen Chinensis. Naast de uiterst faire prijs / kwaliteit verhouding zoals je dat van Teunis Jan Klein kunt verwachten, viel onder andere de mooie stamlijn op en het bijzonder goed ogende nebari. 
Uit een toelichting van Teunis Jan Klein werd al snel duidelijk dat het om een partij Juniperussen handelde die voorheen werden ingezet als “moer” voor entmateriaal. Door de jaren heen hadden de bomen zich tot forse exemplaren weten te ontwikkelen.

Ontwerpschetsen

Naast zijn bewezen talenten als Bonsaikunstenaar bezit Teunis Jan Klein eveneens de werkwijze en kunde om gezamenlijk met de nieuwe eigenaar ontwerpschetsen samen te stellen aan de hand waarvan de nieuwe eigenaar zijn of haar keuze kan maken uit het ontwerp dat niet alleen afgestemd is op het materiaal maar ook heel nauw aansluit bij de wensen en inzichten van de nieuwe eigenaar. Een toch wel uniek te noemen werkwijze in Bonsailand (als ik dit al zo verwoorden mag)

Uitdagend

Wat natuurlijk direct opvalt bij de hierboven getoonde Juniperus Chinensis is de afstand tussen uiteinden van de takken en de basis van de boom. 
Terecht kan dit een uitdaging worden genoemd om het groen daar te krijgen waar het verhoudingsgewijs zou kunnen zitten zonder de boom zodanig te stressen dat hij de pijp aan maarten geeft.
Daarbij komt dat ik geen voorstander ben van de denkwijze waarbij de boom de wil van de bonsailiefhebber opgelegd krijgt. 
Dus zal de keuze zijn verwijderen van dat wat de hergroei van nieuw loof tegengaat of in uiterste nood enten. 
Vooralsnog zijn er voldoende mogelijkheden voorhanden zonder de boom daarbij onnodig te stressen

De eerste stappen

Om überhaupt een indruk van de mogelijkheden van dit materiaal te kunnen krijgen is als eerste stap de boom grondig geschoond. En met schonen bedoel ik natuur het verwijderen van dood, zwak en takken die er niet toe doen (bv. te laag geplaatste takken).
Ook een voorzichtig schonen van de loszittende schorsdelen niet te vergeten.

Wordt vervolgd

 

Pinus Mugo

De Pinus Mugo is onder Bonsailiefhebbers een geliefde boomsoort. 

Naalden plukken

Een veel voorkomende fout die door Bonsailiefhebbers tijdens het stileren maar al te graag wordt gemaakt is het laten staan van overbodige naalden.  Niet alleen maakt dit het bedraden van de boom eenvoudiger maar veroorzaakt het plukken een onbalans dat de Pinus Mugo aanzet om nieuwe knoppen te vormen. Een bladbemesting met visemulsie ondersteunt de boom nog eens daarbij. Overigens is tijdens het stileren de keuze gemaakt om niet tot de limit te plukken. 

Het bedraden

De Pinus Mugo reageert doorgaans goed op werkzaamheden als het bedraden.  Of dit gedaan is met alumiumdraad of koperdraad is niet relevant. Beiden verdraagt de boom prima. Een must om goed te kunnen bedraden is dat er voldoende naalden geplukt zijn of worden.

De Pinus Mugo in dit stadium een nog gedetailleerdere bedrading te willen geven heeft geen toegevoegde waarde. Evenmin als zich nu gedachten te maken over het uiterlijk van de shari.

Juiste schaal

Uiteraard verdient de Pinus mugo een andere schaal. Niet de alleen de rechthoekige vorm van de huidige schaal is niet passend maar ook de hoogte van de schaal straalt niet het robuste uit om de boom visueel in balans te kunnen houden.

De boom zal eerst moeten laten zien dat hij de ingrepen goed heeft doorstaan. Pas als er voldoende nieuwe knoppen zijn aangezet zal de boom worden verpot. Wellicht is de schaal op de voorgrond de schaal die passend is...

Heb je een vraag?