Projecten

Pinus Mugo

De Pinus Mugo is onder Bonsailiefhebbers een geliefde boomsoort. 

Naalden plukken

Een veel voorkomende fout die door Bonsailiefhebbers tijdens het stileren maar al te graag wordt gemaakt is het laten staan van overbodige naalden.  Niet alleen maakt dit het bedraden van de boom eenvoudiger maar veroorzaakt het plukken een onbalans dat de Pinus Mugo aanzet om nieuwe knoppen te vormen. Een bladbemesting met visemulsie ondersteunt de boom nog eens daarbij. Overigens is tijdens het stileren de keuze gemaakt om niet tot de limit te plukken. 

Het bedraden

De Pinus Mugo reageert doorgaans goed op werkzaamheden als het bedraden.  Of dit gedaan is met alumiumdraad of koperdraad is niet relevant. Beiden verdraagt de boom prima. Een must om goed te kunnen bedraden is dat er voldoende naalden geplukt zijn of worden.

De Pinus Mugo in dit stadium een nog gedetailleerdere bedrading te willen geven heeft geen toegevoegde waarde. Evenmin als zich nu gedachten te maken over het uiterlijk van de shari.

Juiste schaal

Uiteraard verdient de Pinus mugo een andere schaal. Niet de alleen de rechthoekige vorm van de huidige schaal is niet passend maar ook de hoogte van de schaal straalt niet het robuste uit om de boom visueel in balans te kunnen houden.

De boom zal eerst moeten laten zien dat hij de ingrepen goed heeft doorstaan. Pas als er voldoende nieuwe knoppen zijn aangezet zal de boom worden verpot. Wellicht is de schaal op de voorgrond de schaal die passend is...

Heb je een vraag?