Projecten

Juniperus Chinensis - buigen of barsten

Sommige bomen zijn zodanig uitdagend dat je moet overwegen wat de meeste passende techniek is om toe te passen en die gelijktijdig ook het best bij de boom past zonder extra risico’s te lopen.
In dit geval bleek de tak uit twee delen te bestaan, met duidelijk zichtbaar een kern uit hout overgebleven van een voormalige tak. 
Gelijktijdig maakt deze kern het nagenoeg onmogelijk om de tak op een zodanige wijze te kunnen buigen dat het passend is binnen het ontwerp.
Om toch de tak te kunnen buigen heb ik ervoor gekozen om het houtdeel te bewerken met een kleine frees

20220625_123030
20220625_123810

 

Gezien de diameter van de tak is het inzetten van een frees niet het meest eenvoudige hulpmiddel. Uiteindelijk gekozen voor een accu aangedreven dremel en een voor dit karweitje een passend toerental. Met name dit laatste is van belang om de temperatuur tijdens het frezen niet te hoog te laten oplopen maar gelijktijdig ook de bewegingsruimte om de frees goed te sturen. 

 

 

De hier aangebrachte sleuf is van een zodanige lengte en diepte dat daarin een 4 mm aluminium draad aan te brengen is. 

20220625_123827

Juniperus Chinensis - Een lange weg te gaan

Onlangs tijdens een bezoek aan Deshima Bonsai werd mijn aandacht getrokken door een aantal forse Juniperussen Chinensis. Naast de uiterst faire prijs / kwaliteit verhouding zoals je dat van Teunis Jan Klein kunt verwachten, viel onder andere de mooie stamlijn op en het bijzonder goed ogende nebari. 
Uit een toelichting van Teunis Jan Klein werd al snel duidelijk dat het om een partij Juniperussen handelde die voorheen werden ingezet als “moer” voor entmateriaal. Door de jaren heen hadden de bomen zich tot forse exemplaren weten te ontwikkelen.

Ontwerpschetsen

Naast zijn bewezen talenten als Bonsaikunstenaar bezit Teunis Jan Klein eveneens de werkwijze en kunde om gezamenlijk met de nieuwe eigenaar ontwerpschetsen samen te stellen aan de hand waarvan de nieuwe eigenaar zijn of haar keuze kan maken uit het ontwerp dat niet alleen afgestemd is op het materiaal maar ook heel nauw aansluit bij de wensen en inzichten van de nieuwe eigenaar. Een toch wel uniek te noemen werkwijze in Bonsailand (als ik dit al zo verwoorden mag)

Uitdagend

Wat natuurlijk direct opvalt bij de hierboven getoonde Juniperus Chinensis is de afstand tussen uiteinden van de takken en de basis van de boom. 
Terecht kan dit een uitdaging worden genoemd om het groen daar te krijgen waar het verhoudingsgewijs zou kunnen zitten zonder de boom zodanig te stressen dat hij de pijp aan maarten geeft.
Daarbij komt dat ik geen voorstander ben van de denkwijze waarbij de boom de wil van de bonsailiefhebber opgelegd krijgt. 
Dus zal de keuze zijn verwijderen van dat wat de hergroei van nieuw loof tegengaat of in uiterste nood enten. 
Vooralsnog zijn er voldoende mogelijkheden voorhanden zonder de boom daarbij onnodig te stressen

De eerste stappen

Om überhaupt een indruk van de mogelijkheden van dit materiaal te kunnen krijgen is als eerste stap de boom grondig geschoond. En met schonen bedoel ik natuur het verwijderen van dood, zwak en takken die er niet toe doen (bv. te laag geplaatste takken).
Ook een voorzichtig schonen van de loszittende schorsdelen niet te vergeten.

Wordt vervolgd

 

Pinus Mugo

De Pinus Mugo is onder Bonsailiefhebbers een geliefde boomsoort. 

Naalden plukken

Een veel voorkomende fout die door Bonsailiefhebbers tijdens het stileren maar al te graag wordt gemaakt is het laten staan van overbodige naalden.  Niet alleen maakt dit het bedraden van de boom eenvoudiger maar veroorzaakt het plukken een onbalans dat de Pinus Mugo aanzet om nieuwe knoppen te vormen. Een bladbemesting met visemulsie ondersteunt de boom nog eens daarbij. Overigens is tijdens het stileren de keuze gemaakt om niet tot de limit te plukken. 

Het bedraden

De Pinus Mugo reageert doorgaans goed op werkzaamheden als het bedraden.  Of dit gedaan is met alumiumdraad of koperdraad is niet relevant. Beiden verdraagt de boom prima. Een must om goed te kunnen bedraden is dat er voldoende naalden geplukt zijn of worden.

De Pinus Mugo in dit stadium een nog gedetailleerdere bedrading te willen geven heeft geen toegevoegde waarde. Evenmin als zich nu gedachten te maken over het uiterlijk van de shari.

Juiste schaal

Uiteraard verdient de Pinus mugo een andere schaal. Niet de alleen de rechthoekige vorm van de huidige schaal is niet passend maar ook de hoogte van de schaal straalt niet het robuste uit om de boom visueel in balans te kunnen houden.

De boom zal eerst moeten laten zien dat hij de ingrepen goed heeft doorstaan. Pas als er voldoende nieuwe knoppen zijn aangezet zal de boom worden verpot. Wellicht is de schaal op de voorgrond de schaal die passend is...

Heb je een vraag?