Dat het opbouwen van geloofwaardige takken aan dennen wezenlijk verschilt van het opbouwen van takken aan een loofboom moge duidelijk zijn. Toch zijn er verschillende bonsailiefhebbers die dit verschil niet herkennen. Het scheelt niet alleen in tijd maar het is beduidend effectiever zodra je dit verschil wel toepast. Hoe, dat zal ik hier proberen toe te lichten.
Geen plan
Verreweg de meest voorkomende fout die een bonsailiefhebber bij het opbouwen van geloofwaardige dennentakken maakt is dat hij of zij vooraf geen plan heeft gemaakt waarna hij een tak wil gaan opbouwen. Vaak snoeit hij of zij lukraak en wil hij of zij de tak opbouwen aan de hand van de loofboom werkwijze. Oftewel hard terug snoeien.
Uiteraard kun je deze loofboom werkwijze toepassen maar het zal veel meer tijd vergen. En met tijd bedoel ik hier 5 tot 10 jaren.
Te vroeg snoeien primaire takken
Een directe afgeleide van het hebben van geen plan is het te vroeg snoeien van primaire takken die als skelet zouden moeten dienen voor de boom in opbouw.
Vanuit een stuk basiskennis zou de bonsailiefhebber moeten weten dat lengtegroei tot diktegroei leid.
Door de eindscheuten van een Den te laten groeien tot op het moment dat de primaire tak voldoende dikte heeft moge duidelijk zijn.
Pas dan wordt de eindscheut ingekort. Let wel ik schrijf dus ingekort en niet volledig weggesnoeid.
Dit inkorten van de eindscheut mag alleen worden uitgevoerd zodra de scheut ook voldoende naalden heeft. Zijn die naalden er niet of onvoldoende blijf dan met de schaar uit de boom en stel het inkorten van de eindscheut een jaar uit.
Het inkorten van de eindscheut heeft tot gevolg dat na verloop van tijd op het snijvalk meerdere knoppen zullen ontstaan. Uit deze knoppen kan dan vervolgens een selectie worden gemaakt voor de verdere opbouw van de secundaire vertakking.
Het plukken van naalden
Nog steeds hebben we te maken met een den die zich in de opbouwfase bevind. In deze fase speelt iedere afzonderlijke naald van de den een rol. Een naald moet daarbij gezien worden als een zonnepaneel dat suikers genereerd die van belang is voor de groei van de boom. Hoe meer naalden, dus ook de oude naalden, er voorhanden zijn hoe maar suikers door de naald worden afgegeven in de richting van de stam.
Strategie
De strategie bij het opbouwen van een primaire dennentak berust daarin dat de zowel de eindscheut van hoofdtak word ingekort als dat de eindscheuten van de meest gunstig daarvoor groeiende interne scheuten worden gesnoeid.
De oplettende lezer zal begrijpen dat er twee secties van de tak als gevolg van het snoeien knoppen zullen ontstaan.
Met de knoppen die aan de interne scheuten ontstaan kan een perfecte gecontroleerd groeiende vertakking worden opgebouwd.
De knoppen die aan de eindscheut van de primaire tak ontstaan moeten eveneens worden gebruikt voor het opbouwen van de vertakking.
Juist door deze twee secties afzonderlijk op te bouwen dragen zij aan elkaar bij. Ookal is de volledige lengte van de primaire tak op het eerste oog niet geschikt om er een geloofwaardige tak mee op te bouwen, laat de lengte staan een kort alleen de uiterste eindscheuten in.
Hun groeikracht dragen bij tot een stroom van suikers richting stam en dragen dus ook bij in het opbouwen van de gesnoeide interne scheuten.
Na verloop van tijd snoeien we het niet geschikte takdeel uit de boom en hebben een perfect opgebouwde interne tak.
Dit bespaard tijd doordat we de beide secties van de tak met elkaar samen laten werken.