Taxus scheuten: er is een verschil.

Zodra je een taxus wilt stileren, is het raadzaam om te kijken naar welke scheuten er op de takken aanwezig zijn. Niet alle scheuten die aan een taxus groeien zijn namelijk voor stileren geschikt en bruikbaar.
Bij een taxus kun je twee typen scheuten onderscheiden namelijk: scheuten die zijn groei ondersteunen en scheuten die een rol spelen bij de vermeerdering van de taxus.
Een belangrijk verschil die ik zal proberen hier uit te leggen. 

Lengtegroei

Gebruikt een taxus een scheut om de lengtegroei van zijn takken te bevorderen, bevind er zich altijd één eindknop aan de scheut. Bij een gezonde sterk groeiende taxus kunnen dat er zelfs meerdere zijn. Een eindknop is er altijd in een dergelijke scheut of te wel de langloot.

Reproductie

Zodra een taxusscheut een rol speelt bij de reproductie van een taxus, valt op dat in tegenstelling tot de scheut die voor lengtegroei zorgt, deze taxusscheut geen eindknop heeft. Deze taxusscheut, ook wel “blinde scheut” of kort lot genoemd, zal na verloop van tijd altijd een vrouwelijke bloesem laten zien. Laat je niet om de tuin leiden wat de lengte van deze “blinde scheut” betreft. De lengte van de scheut zegt niets over zijn eigenschappen. Doordat bij de “blinde scheuten” de eindknop ontbreekt, zie je nauwelijks lengtegroei tijdens het groeiseizoen. Doorgaans is de lengtegroei van dergelijke scheuten niet meer dan een paar milimeter per jaar.

Weinig aandacht

Met regelmaat is het aan net gestileerde taxus te zien dat de bonsailiefhebber geen moeite heeft gedaan om een verschil tussen de scheuten te herkennen en om er vervolgens naar te handelen. Sterker nog: het liefst laat men tijdens het stileren zoveel mogelijk groen en naalden staan om maar een representatieve boom te kunnen presenteren. Toch kun je jezelf veel werk besparen door tijdens het stileren aandacht te schenken aan de onderling verschillende taxusscheuten.
Neem je “blinde scheuten” mee in je ontwerp of anders gezegd, ga je deze scheuten actief bedraden, zit je eigenlijk werk voor niet te doen.
In de toekomst zal er nimmer lengtegroei optreden. Zelfs als je naalden van een dergelijke “blinde scheut” plukt, heeft dit weinig of geen zin. Het voor de lengtegroei noodzakelijke groeihormoon ontbreekt gewoon.

Conclusie

De conclusie moet dan ook zijn dat een “blinde scheut” NOOIT lengtegroei zal laten zien. Maar veel belangrijker is dat de “blinde scheut” GEEN KNOPPEN kan aanmaken. Knoppen die je juist hard nodig hebt om een geloofwaardig verdichten van de groenmassa te kunnen realiseren.
Zie je aan het einde van een taxusscheuten één of meerdere knoppen, dan kun je deze scheuten uitstekend tijdens het stileren gebruiken. Als je dan ook nog eens een deel van de naalden verwijdert (plukt), verschijnen er na verloop van tijd telkens weer nieuwe knoppen. Zelf als je van deze scheuten het topje eraf snoeit.
Verschijnen er na verloop van tijd geen nieuwe knoppen op een scheut waarvan de naalden zijn verwijdert, ligt de fout bij de bonsailiefhebber.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *