Satsuki – Algemene verzorging in een notendop

Standplaats

Voorjaar – Als het niet meer vriest zo snel mogelijk naar buiten omdat de Satsuki azalea veel licht nodig heeft.

Bloei – In ochtendzon tot ongeveer 10 uur, daarna schaduwrijke plek beschermd tegen wind en regen.

Zomer – Hoe meer zonlicht hoe beter – Geen of weinig zonlicht gaat ten koste van de knopzetting, tot zelfs geen knopzetting. Draai dus regelmatig. Minimaal één keer per maand maar het liefst eens per 2 weken. Tijdens hete zomermiddagen de Satsuki azalea in de schaduw zitten.

Najaar – Bied bescherming tegen overvloedig regenval. Let op extreme weeromstandigheden, vorst en hagel.

Winter – Oude Satsuki azalea verdragen vorst tot min 5 (uiteraard geen weken lang). Jonge azalea min 2 graden vorst. Wil je een goede bloemzetting moet de Satzuki azalea een koude periode (6 tot 8 weken) hebben. Te warm gedurende de winter betekend minder goede bloemen. Grootste gevaar is uitdrogen door oosten- of noordenwind. Hierdoor kan de schors van de Satsuki azalea springen. 

 

Water geven

De grootste vijand van een Satsuki azalea is kalk. Ga je watergeven gebruik dan “zacht water” (bijvoorbeeld regenwater), ze houden immers van een zure grond.
De wortelkluit mag nooit uitdrogen omdat de wortels van de azalea zodanig fijn zijn beschadigen ze onmiddellijk. 
Vlak voor en tijdens de bloeiperiode moet veel water worden gegeven. Benevelen behalve tijdens de bloei doet de azalea goed. Omdat de Satsuki azalea groenblijvend is moet het vochtgehalte tijdens de winter nauwlettend in de gaten worden gehouden. Uiteraard giet je minder tijdens de winter, dan tijdens de zomermaanden

Snoei

Veel bonsailiefhebbers denken dat snoei alleen dient om vorm te geven. Helaas berust dat op een fabel. Het dient natuurlijk ook om de balans in de plant te houden.
Azalea reageren heel goed op snoei en lopen snel opnieuw uit.
Weet dat zon en lucht overal in de plant moet kunnen doordringen en circuleren anders sterft het binnenste af.

Dun de groei uit. Alleen de top je minder omdat dit het zwakste deel van een Satsuki azalea is.

Vormsnoei

Voor een Satsuki azalea de meest ingrijpende vorm van snoeien omdat dikke takken worden weggesnoeid of ingekort.

Houd bij het snoeien van dikke takken het die-back fenomeen in het oog. Bij harde snoei van dikke takken trekt de Satsuki azalea maar wat graag haar sapstroom terug. Wees dus gewaarschuwd en snoei dikke takken altijd in fasen. 

Vormsnoei pas je toe vanaf midden winter tot en met beging lente.

Onderhoudsnoei

Ongewilde takjes of scheuten altijd zo vroeg mogelijk verwijderen. Groeien ze aan de stam altijd afbreken en niet snoeien. Anders
blijf je bezig. Tot de ongewilde takjes en scheuten behoren natuurlijk ook takjes of scheuten die recht naar boven of naar benden groeien. Takje en scheuten die het silhouet verstoren verwijder je natuurlijk ook.

Nieuwe scheuten die het licht van de knoppen wegnemen tegen de groeirichting wegbreken. Dit doe je in de vroege lente.

Teveel aan nieuwe scheuten maar een teveel aan knoppen snoei je natuurlijk altijd weg. Dit gebeurd in de lente.

Het verwijderen van te veel bloemknoppen zou ieder jaar moeten gebeuren. Laat je deze toch staan zwakt de azalea af. Groeien er twee of meer bloemknoppen aan het einde van de scheut of tak, laat altijd maar 1 bloemknop staan. Ook bloemknoppen die te dicht naast elkaar staan of elkaar raken haal je weg. En als laatste haal je bloemknoppen weg die in een ongewenste richting groeien (naar beneden of naar binnen gericht). Wanneer 80% van de bloemknoppen geopend zijn, verwijder je alle bloemen en bloemknoppen (dus ook de niet geopende bloemknoppen) Hierdoor openen de knoppen in het volgend voorjaar op hetzelfde moment.

Let er bij het verwijderen van de bloemen op dat je ook het zaadbeginsel meeneemt. Dit kun je prima met nagel of schaar doen. NOOIT laten staan dus.

Op plekken waar meerdere uitlopers bij elkaar groeien verwijder je zoveel uitlopers totdat er twee overblijven (V vorm). Deze
uitlopers of scheuten buig te terug in de groeirichting of snoei je. De twee overgebleven scheuten kort je in totdat er twee blaadjes overblijven. Bij een zwakke boom, tak of in de top laat je uiteraard meer blaadjes staan. Drie of vier is daarbij prima. Niet meer.
Scheuten aan snelgroeiende of kale lange takken snoei je geheel terug tot net voor de groei van vorig jaar (houtkleur) Alleen de oude blaadjes blijven staan. Met deze techniek zorg je ervoor dat er minimale lengtegroei ontstaat en dat er nieuwe bladknoppen op het binnenste van de tak ontstaan.

Alleen een sterke en dus gezonde Satsuki azalea mag ook tot in het hout van het voorgaande jaar worden gesnoeid, zonder dat er blaadjes blijven staan. Dit zorgt voor een sterke uitloop en verkleining van het blad. DOE DIT ALLEEN BIJ STERKE GEZONDER Satsuki Azalea.

Bedraden

Bedraden van een azalea vraagt voorbereiding. Het best kan dit gedurende de maande Maart, Oktober en November. Buiten deze maanden is de kans op breken van de takken uiterst groot.
Zet de Satsuki azalea voorafgaand aan het braden 3 dagen in de schaduw en geef minder water. (niet uit laten drogen, maar minder watergeven).
Stammen en dikke takken niet bedraden tijdens de maanden December, Januari en Februari.

Azalea bedraad je het aluminiumdraad. Koperdraad is te stug. Wil je toch met koperdraad bedraden omwikkel het vooraf met papier. Wees uiterst voorzichtig met correcties en buigen. Buig een te corrigeren tak in fasen. Eerst een klein beetje. Twee weken laten nog een beetje en opnieuw twee weken later tot de eindpositie bereikt is.

Verwijder draad uit een Satsuki azalea door deze door te knippen in kleine stukjes. Nooit proberen terug te draaien om draad te sparen. De schors van de Satsuki azalea is snel beschadigd. 

Bemesten

Om Satsuki azalea’s te bemesten kan het best gebruik worden gemaakt van organische meststoffen met een laag stikstofstof gehalte. Biogold is een bij Satsuki azalea’s veel toegepaste organische meststof.

Verspreid de mest over het oppervlak maar nooit in de directe nabijheid van het Nebari. Veiliger is het om ze tegen de schaalrand te leggen. Leg je nieuwe mestkorrels neer, let dan op dat je niet telkens dezelfde plek gebruikt. Wissel dit dus af.

Stop met bemesten zodra de bloemknoppen van kleur gaan veranderen. Bemest NOOIT tijdens de bloei van een Satsuki azalea.

Begin direct nadat je de bloemen hebt verwijderd en de Satsuki azalea hebt gesnoeid weer met bemesten. Uiteraard laat je de Satsuki azalea aan het bemesten wennen. Leg dus niet teveel neer maar voer het aantal geleidelijk op. Wees vooral niet te zuinig met bemesten. Stop begin September met bemesten.

Heb je je Satsuki azalea verpot begin dan met bemesten zodra de nieuwe scheuten beginnen te groeien. NOOIT direct na het verpotten bemesten. 

Verpotten

Gebruik 100% Kanuma. Verpot jonge Satsuki azalea om de 2 jaar. Oude om de 3 jaar.
Ga NOOIT de wortelkluit uitkammen of ontrafelen maar laat de kern van de wortelkluit altijd in takt.

Snij met een scherp mes een dunne plak rond de zijkanten van de wortelkluit weg. Doe ditzelfde met de onderkant.

Zet je Satsuki azalea in verhouding in een wat diepere schaal. Vlakke ondiepe schalen drogen te snel uit tenzij je regelmatig water kunt geven.

Bij oude Satsuki azalea leg je een laag sphagnummos op het oppervlak om uitdrogen te voorkomen. Pas op voor wortelrot. De azalea is daar uiterst gevoelig voor.

Verpotte Satsuki zalea’s krijgen gedurende twee a drie een plek in de schaduw. Daarna geleidelijk in de ochtendzon zetten.
Benevelen na verpotten is geen overbodige luxe.

Verpotten doe je in Maart, Juni tot half Juli. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *