Gecontroleerde groei bij dennen. Meer dan gewenst!

Zoals u eerder in een artikel over Dennen hier op deze site heeft kunnen lezen bestaan er wezenlijke verschillen in het onderhouden van de diverse soorten dennen onderling. Binnen dit artikel ligt de focus volledig bij de Twee naalden den. Wees u dus hiervan bewust.

Naalden betekenen groeikracht

Niets is bij een twee naalden den zo van belang dan het aantal naalden dat de boom draagt. Hoe meer naalden er voorhanden zijn, hoe sterker de groeikracht. Verliest u dit tijdens het onderhoud van uw den uit het oog kunt u de vertakking snel om zeep helpen. Het tegengestelde is ook waar. Bent u er zich van bewust dat de hoeveelheid voor handen naalden de groeikracht bepalen bent u ook in staat om de groeikracht te remmen.
Zeker als uw bonsai zich in de verfijningsfase bevind is deze kennis onontbeerlijk.

Snoeien zorgt voor knopvorming

Menig bonsailiefhebber heeft er moeite mee om het aantal naalden aan zijn twee naalden den te reduceren. Vaak zie je dan ook dat bij dergelijke bonsailiefhebbers het groen door de jaren heen zwakker en zwakker word, tot zelfs de dood van de twee naalden den erop volgt.
Een dergelijke situatie is te vermijden door actief te snoeien. Zijn het niet de nieuwe scheuten, dan zijn het wel de naalden, maar u ontkomt er niet aan om de snoeischaar van tijd tot tijd ter hand te nemen.
Snoeit u gericht dan zullen knoppen ontstaan op plekken daar waar u ze wenst. Snoeit u her en der of op het verkeerde tijdstip in het jaar, brengt u meer schade toe aan de twee naalden den dan dat u er goed in doet.

Water en bemesten

De hoeveelheid water en de hoeveelheid mest beïnvloeden direct de groeikracht van de twee naalden den. Zijn ze niet voorhanden, bepaald dit eveneens de groeikracht. En een totaal gebrek aan 1 van beiden of beiden zal uiteindelijk leiden tot de dood van de twee naalden den.
Probeer verschil te maken tussen een jonge den en een bonsai den met vergevorderde vertakking. Bij deze laatste categorie slaat u bewust het bemesten tijdens het voorjaar en de zomer over. Ook de hoeveelheid water die u een den met een vergevorderde vertakking geeft tijdens voorjaar en zomer maanden is beduidend minder dan dat u bij jonge dennen dient te geven. U mag best een dag overslaan waarin u geen water geeft.
Laat de twee naalden den met vergevorderde vertakking het hele groeiseizoen teren op de bemesting die u in de herfst de boom hebt gegeven. En een beetje bonsailiefhebber weet dat het daarbij al helemaal niet om stikstof benadrukte meststoffen gaat.
Alles wat meer en vaker bemesten inhoud heeft een nadelige invloed op naaldlengte, hoeveelheid naalden en lengte van takken.

Geduld

Dat het hebben van geduld een karakter eigenschap is die vaker om de hoek komt kijken als u zich met bonsai bezighoud daarmee vertel ik u niets nieuws. Ook als u succesvol een goede vertakking bij een twee naalden den wilt opbouwen zult u van tijd tot tijd uw geduld moeten opbrengen.
Zo behaalt u de beste en meeste knopgroei als u met het snoeien van de nieuwe scheuten weet te wachten tot half Juli. Breng dat geduld op en je zult zien dat de boom je daarvoor beloond. En snoei gericht. Daar waar de meeste groeikracht voorhanden is, snoeit u de scheuten volledig weg. Maar laat het snoeien van nieuwe scheuten daar waar het niet gewenst is.

Gericht naalden plukken en inkorten

Zoals u heeft kunnen lezen bepalen de hoeveelheid naalden de groeikracht van de twee naalden den. Reduceren betekend dus dat u actief ingrijpt in deze groeikracht maar tegelijkertijd ook de boom het signaal geeft om te gaan groeien.
U reduceert niet alleen het aantal naalden dat zich aan een tak bevind maar reduceert ook de lengte van de naalden. (Zie afbeelding) En wees daarbij niet te terughoudend.
Breng het aantal naalden aan het uiteinde van scheut drastisch terug als u de nieuwe knoppen niet te krachtig wilt laten worden. Want krachtige knoppen betekenen krachtige uitloop en dus taklengte.
Heeft u het doel van een korte gedrongen vertakking voor ogen pluk en snoei dan de naalden. Ja en in bepaalde gevallen blijven 2 tot 4 naalden aan het uiteinde van de scheut staan. Of als het er meer zijn MOETEN ze hoe dan ook gehalveerd zijn in hun naaldlengte.

conifer, raindrop, drop of water

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *