Eik en vertakking: een dingetje

Veel bonsailiefhebbers behandelen een eik in hun collectie als iedere willekeurige loofboom, maar er is wel degelijk een verschil. Met name zodra het aankomt op het snoeien van een eik gaan velen de mist in met als resultaat een eik die maar niet vertakken wil.

Eindknop

Wil je bij een eik een goede en geloofwaardige vertakking opbouwen gaat veel zon niet alles schuil in de wijze van snoeien. En daarin speelt de eindknop van de tak wel de meest belangrijke rol.
Cruciaal is dan ook het snoeien van de eindknop van een tak. Doe je dit niet, blijft de apicale dominantie overeind met als gevolg dat er geen zijtak ontstaat. Op de plek waar je hebt gesnoeid ontstaat, als je geluk hebt een nieuwe eindknop.
Snoei je dus lukraak de eindknop weg, zal de tak ALTIJD maar met 1 knop weer uitlopen. De gewenste knoppen voor zijtakken blijven uit.

Juiste moment

Zoals je net hebt kunnen lezen is lukraak snoeien van de eindknop een handeling die bestempelt kan worden als niet doordacht.
Maar hoe pak je het dan wel aan?

Eindknoppen van de takken van eiken moeten in de herfst of winter worden verwijderd. Het resultaat is dat de er twee nieuwe knoppen ontstaan waarop de eik opnieuw uitloopt. Wacht je tot het voorjaar, net voordat de knoppen uit gaan lopen, ben je te laat. Op deze manier, dus het te laat snoeien dwingt de boom om zijn hele toevoer te moeten omgooien. Immers je doorbreekt de apicale dominantie.
Door te snoeien in de herfst of winter krijgt de eik tot aan het vroege voorjaar de tijd om dit klusje te klaren. In plaats van de groeicyclus van de eik te verstoren, werk je met hem mee.  

Geduld

Met alleen het kiezen van het juiste moment van snoeien, herfst of winter, ben je er niet. Geduld speelt ook een grote rol. Met name het hebben van geduld nadat je de eindknop hebt verwijderd. En dan bedoel ik met geduld dat je jezelf ertoe dwingt dat je de eerste uitgroei minimaal 4 weken laat groeien, voordat je opnieuw snoeit. Alleen dit staat garant voor een tweede her-groei. Maar ook automatisch een kortere vertakking.
Te snel snoeien of ook wel pincetteren genoemd levert geen nieuwe her-groei meer op. De eik kan niet zo snel schakelen als dat we van een Acer gewend zijn.

Bladsnoei

Een Eik staat erom bekend dat hij uitstekend bladsnoei verdraagt. Ook hierin speelt het kiezen van het juiste moment een cruciale rol. 
Of je nu kiest voor een algehele bladsnoei of je voert een bladsnoei uit waarbij de je bladeren halveert, beide vormen van bladsnoei ondersteunen de opbouw naar een geloofwaardige vertakking. 
Gun de eik die tijd die hij nodig heeft om nieuwe knoppen te kunnen vormen in de oksels van de nieuwe bladstelen zodat je de garantie hebt dat de eik in het voorjaar uitloopt.
Als laatste wil het snoeien van grote bladeren tijdens de groei benoemen. Velen bekommeren zich er niet om en laten grote bladeren tijdens de groei staan. 
Snoei grote bladeren ALTIJD tijdens de groei.

Doe er je voordeel mee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *