Kennis & Technieken

Is Bonsai kunst?

Ik zie bonsaikunst als een kunstvorm waarin het zeker niet om kennis alleen draait. De kunst van bonsai zou veel meer moeten bevatten dan alleen de vraag waarom. Ik zal nooit een leraar zijn omdat ik elke dag leer. Ik mag me nooit gedragen als een betweter. Iedereen zou in staat moeten zijn om de kunst van bonsai te benaderen zoals hij of zij zou willen zodat het dat brengt wat hij of zij verstaat onder de kunst van het bonsai. 

Ik heb een aantal jaren met taxusbomen mogen werken en ik mag de ervaringen die ik daarmee heb opgedaan niet voor mezelf houden, want dat zou niet de ware inhoud van de bonsaikunst weerspiegelen. Dit geldt ook voor de ervaringen die ik heb opgedaan met  jeneverbes- en dennen. Daarom wil ik het met mensen bespreken. Ik ben me ervan bewust dat ik hiermee het vuur zal aanwakkeren.  Maar daarom zou het niet moeten betekenen dat je dit uit de weg moet gaan omdat mensen andere ervaringen hebben opgedaan. Daarom hoop ik dat jullie, de lezers van deze site, met mij het pad dat bonsaikunst heet, durven te bewandelen zoals ik dit beleef en zie. Een pad vol stof maar elke stap zal daarin leiden tot meer inzicht, genoegdoening en tevredenheid.

bonsai, pine bonsai, tree-7362259.jpg

Meest besproken onderdeel

Zoals ik al zei, is bonsaikunst vanuit mijn standpunt niet alleen een kwestie van kennis. Ik merk dat er bepaalde gevoelens naar boven komen die iedereen op zijn eigen manier beschrijft. Kan het zijn dat er maar één weg is die men moet gaan?  En mag ik die hier verkondigen?

Ik las bijvoorbeeld de woorden “dat de boom een boom blijft en niet zomaar een sculptuur is”. Even later las ik de woorden “past niet bij bonsai, zijn Jin-sculpturen die slechts marginaal iets gemeen hebben met bomen die in de natuur groeien”

Hebben deze mensen die dit schreven over elkaars studenten gelezen of met elkaar gesproken? Naar mijn mening niet. Het zijn woorden die in één zin zeggen wat deze persoon over de kunst van bonsai voelt. Uitspraken die ik moet respecteren.

Maar ook uitspraken die me aan het denken zetten. Voor mij is dat het echte gevoel van bonsaikunst. Kunnen er woorden als goed en fout in de bonsaikunst voorkomen? Misschien de moeilijke kosten die ik hier schrijf, maar ik ben er zeker van dat ik op deze manier een bepaald aantal bonsailiefhebbers zal bereiken. En het stof daarmee begint te roeren.

flowers, red star flowers, pink flowers-7220842.jpg

Heb je een vraag?