Kennis & Technieken

Is Bonsai kunst?

Iedereen zou in staat moeten zijn om de kunst van bonsai te benaderen zoals hij of zij zou willen zodat het dat brengt wat hij of zij verstaat onder de kunst van het bonsai. 

Ik heb meerdere jaren met taxusbomen mogen werken en zou de ervaringen die ik daarmee heb opgedaan willen delen.  Dit geldt ook voor de ervaringen die ik heb opgedaan met  jeneverbes- en dennen. Uiteraard ben ik me ervan bewust dat ik een vuur zal aanwakkeren bij hen die andere ervaringen hebben opgedaan.  Maar daarom zou het niet moeten betekenen dat ik dit uit de weg ga. De discussie ga ik graag aan.
 Ik dat jullie, de lezers van deze site, met mij het pad dat bonsaikunst heet, durven te bewandelen zoals ik dit beleef en zie. Een pad vol stof maar elke stap zal daarin leiden tot meer inzicht, genoegdoening en tevredenheid.

bonsai, pine bonsai, tree-7362259.jpg

Is Bonsaikunst alleen kennis?

Vanuit mijn standpunt is bonsaikunst niet alleen een kwestie van kennis. Ik merk dat er bepaalde gevoelens naar boven komen die een ieder op zijn eigen manier beschrijft.

Ik las bijvoorbeeld de woorden “dat de boom een boom blijft en niet zomaar een sculptuur is”. Even later las ik de woorden “past niet bij bonsai, zijn Jin-sculpturen slechts marginaal die niets gemeen hebben met bomen die in de natuur groeien”

Het zijn woorden die in één zin zeggen wat deze persoon over de kunst van bonsai voelt. Uitspraken die ik moet respecteren.

Maar het zijn ook uitspraken die me aan het denken zetten. Voor mij draait het daar om binnen de bonsaikunst. Goed of fout doet niet ter zake. Het gaat om de uitleg die er achter schuilt. 

Misschien moeilijke kost die ik hier schrijf, maar ik ben er zeker van dat ik op deze manier een bepaald aantal bonsailiefhebbers zal bereiken. En daarmee begint het wat Bonsaikunst zo interessant maakt.

flowers, red star flowers, pink flowers-7220842.jpg

Heb je een vraag?